5 minuten om te lezen

Dynamisch energietarief en de impact ervan op uw energiefactuur

De laatste tijd is er heel wat te doen rond de energiefactuur en de energieprijzen. Onlangs kondigde de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) aan dat grote energieleveranciers verplicht zijn om hun klanten een dynamisch contract aan te bieden. Aan de hand van een dynamisch tarief kunnen consumenten goedkoper verbruiken buiten de piekmomenten. Maar wat betekent dit concreet voor uw energiefactuur?

Vooraleer dieper wordt ingegaan op het dynamisch tarief, zetten we eerst enkele soorten energiecontracten kort even op een rijtje.

1.1. Vast tarief

Bij een vast tarief betaal je tijdens de volledige contractduur eenzelfde tarief per kilowattuur. Het voordeel is dat je op die manier geen verrassingen moet verwachten op je energiefactuur.

1.2. Variabel tarief

Bij een variabel tarief hangt je tarief af van de (drie)maandelijkse verwachte prijsevoluties op de energiemarkt. Je kan dus op voorhand moeilijker inschatten hoeveel jouw maandelijkse energiefactuur zal bedragen.

1.3. Dag- en nachttarief

Via het dag- en nachttarief is het mogelijk om een lagere stroomprijs te betalen in de nacht en juist een hoger tarief gedurende de dag. Opgelet, vanaf 1 januari 2023 zal dit tarief afgeschaft worden voor de distributienettarieven en kan het enkel nog toegepast worden op het deel elektriciteitskosten van je energiefactuur. Energieleveranciers beslissen dus zelf om dit type contract aan te bieden met verschillende energieprijzen voor jouw dag- en nachtverbruik.

1.4. Dynamisch energietarief, een nieuwe optie voor je energiefactuur

Concreet houdt het dynamisch energietarief in dat je niet langer een vaste prijs betaalt voor je energie. In plaats daarvan verandert de energiekost per uur afhankelijk van de prijzen op de energiebeurzen waarop de leveranciers energie kopen voor de dag nadien. Hierdoor zijn de uurprijzen normaal gezien de dag op voorhand gekend waardoor je op basis daarvan jouw verbruik daarop kan afstemmen.

1.4.1. Impact op energiefactuur

Zoals je kan afleiden, vereist dit type contract om actief bezig te zijn met jouw elektriciteitsverbruik. Het is namelijk mogelijk om op die manier het tarief in je voordeel te gebruiken door meer stroom te verbruiken wanneer er een laag (of negatief) tarief geldt en minder te verbruiken op piekmomenten.

Voor wie is dit type contract nu vooral voordelig? Vooral huishoudens of bedrijven die veel stroom verbruiken, kunnen baat hebben bij het dynamisch tarief. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe meer je namelijk ook kan verschuiven naar dalperioden. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je enkel je elektrische wagen tijdens de dalperioden oplaadt.

1.4.2. Kanttekening

Een kanttekening hierbij is dat het dynamisch tarief enkel geldig is voor huishoudens met een digitale meter. Daarnaast is het voor veel gezinnen moeilijk om te weten hoeveel ze op een bepaald moment verbruiken. Daar kan ons slim systeem van Renson een eenvoudige (en goedkope) oplossing bieden. Aan de hand van ons smart metering cloudsysteem is het namelijk mogelijk om real time in de gaten te houden wat en hoeveel je verbruikt.

1.4.3. Oplossing via slimme sturing

Natuurlijk is het onbegonnen werk om op elk moment van de dag jouw dashboard op het Renson Smart Living platform in te gaten te houden, daarom hebben we in eerste instantie de mogelijkheid gecreëerd om notificaties in te stellen. Zo kan je er bijvoorbeeld voor zorgen dat vanaf het moment dat je warmtepomp aanschiet, je een notificatie ontvangt zodat je vanop afstand maatregelen kan nemen en op die manier uw energiefactuur zo laag mogelijk houdt.

Renson kan zelfs nog een stapje verder gaan. Voor Energy Service Companies (ESCO) is het namelijk mogelijk om de energiestromen binnen een volledig gebouw of wijk te optimaliseren. Zodat met andere woorden de energievraag voor het volledige gebouw zo optimaal mogelijk wordt ingezet om pieken af te vlakken.

Zo werd in het project dat we uitvoerden in De Nieuwe Dokken een smart community gecreëerd waar elk appartementsgebouw met elkaar geconnecteerd is. Op die manier wanneer gebouw A de energie niet nodig heeft (bv. doordat de meeste bewoners naar hun werk zijn), kan de energie naar gebouw B doorgeloodst worden wanneer er daar net wel veel bewoners energie verbruiken.

Hoe komt dit tot stand? In de Nieuwe Dokken is er een wijkbatterij geïnstalleerd. Overdag wordt de batterij opgeladen met gratis zonne-energie en ‘s avonds, wanneer de kans op pieken van de energieprijs hoger is, wordt de opgeslagen energie ter beschikking gesteld aan de bewoners. Deze automatisering hebben we met ons Renson team tot stand gebracht. Wanneer de prijzen laag zijn, wordt de batterij opgeladen en later, wanneer de prijzen hoog zijn, wordt de batterij opnieuw ontladen.

Een ander voorbeeld die we met Renson toegepast hebben in De Nieuwe Dokken is het optimaliseren van het warmtenet tussen de dichtbijzijnde fabriek Christeyns en de gebouwen van De Nieuwe Dokken. De warmte die uit de fabriek vrijkomt, wordt opgevangen en gebruikt om de bewonerssite te voorzien van warmte. Omgekeerd wordt het afvalwater vanuit de site ingezameld en gezuiverd onder één van de gebouwen van De Nieuwe Dokken en wordt dit doorgegeven naar Christeyns.

Het betaalbare, flexibele en open systeem van Renson draagt dus op verschillende manieren bij aan de totstandkoming van een Smart Community waarin efficiënt energiebeheer en het gemak en comfort van bewoners en eigenaren centraal staan.

Benieuwd naar wat Renson kan bieden voor jouw energiefactuur, of indien je graag meer informatie wenst, aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren.

Dynamisch energietarief