Nieuwe hardware

OpenMotics lanceert een nieuwe generatie hardware.

OpenMotics kondigde op 21 september ‘21 de lancering van een nieuwe generatie hardware aan. Maar waarom besloten we om een derde generatie te ontwikkelen? En wat is er nu zo geweldig aan onze nieuwe producten?

Als expert in gebouw automatisatie, zet OpenMotics voortdurend in op groei en innovatie. Dit doen we voornamelijk door te luisteren naar projectontwikkelaars, installateurs en bewoners. Zij weten namelijk beter dan geen ander wat er ontbreekt op de markt. Door het bundelen van de feedback die we de afgelopen jaren hebben ontvangen en deze samen te brengen met onze eigen ervaringen, zijn we erin geslaagd een nieuwe en betere generatie hardware te ontwikkelen vol voordelen en toegevoegde waarde.

Een module die de projectmarkt op z’n kop zet

Zo was er op de projectmarkt enorm veel vraag naar één module die alle functionaliteiten dekt voor een typisch appartement met 2 slaapkamers. Op die manier blijft niet alleen de zekeringkast, maar ook de installatiekost klein, terwijl het comfort en de waarde van de woning verhoogt.

Vanuit die visie ontwikkelden we een volledig nieuwe module als basis voor ons OpenMotics systeem: de Brain+ module. Deze is slechts 12 modulebreedtes groot en zit boordevol functionaliteiten gaande van verwarming, verlichting, zonwering, … tot energiemeting.

Heb je geen nood aan dergelijk uitgebreide module als basis? Goed nieuws. Hoewel onze Gateway module uit het gamma verdwijnt, werd deze vervangen door de Brain module. Ook deze bevat heel wat nieuwe functionaliteiten.

hardware OpenMotics

Meer draagkracht voor grotere installaties

Verder bleek er nood te zijn aan hardware met meer draagkracht voor grotere gebouwen. Onze tweede generatie hardware is namelijk gelimiteerd tot 240 ingangen, 240 uitgangen en 32 sensoren. Dit volstaat niet altijd. Hoewel we tot op heden steeds een oplossing vonden voor elk groot project, was dit niet steeds de meest efficiënte.

Dankzij de release van onze nieuwe (en derde) generatie hardware, brengen we een efficiënte oplossing op de markt. Want, de limieten van het systeem werden opgetrokken tot 400 ingangen, 400 uitgangen en 128 sensoren.

Om niet alleen grote installaties, maar ook grote afstanden te kunnen ondersteunen, ontwikkelden we bovendien een volledig nieuwe module: de Bus Extender module. Indien de OpenMotics modules van een installatie verspreid zitten over verschillende elektrische borden en/of locaties wordt deze module geïnstalleerd. Dit laat toe de systeembus lokaal te voeden met een extra 24VDC voeding.

Bus extender moduel

Energiemeting als standaard

Vandaag de dag krijgt duurzaamheid steeds vaker een prominentere rol in ons leven. Daarom werden zowel de Brain als de Brain+ module voorzien van een ingebouwde P1-poort. Op die manier wordt het voor iedereen mogelijk om heel eenvoudig het algemene verbruik van z’n woning te monitoren, zonder dat daar extra OpenMotics modules voor moeten worden aangekocht.

Wat CAN de hardware nog meer?

Naast een ingebouwde P1 poort, werd er ook een CAN bus in de Brain en Brain+ module voorzien. Zo hoef je geen extra module aan te kopen om bijvoorbeeld drukknoppen of bewegingssensoren in je woning of gebouw aan te sturen. Dit bespaart enerzijds kosten en anderzijds ruimte in de zekeringkast.

Snelle installatie dankzij click & connect principe

Ook onze installateurs hadden feedback voor ons. Zij gaven aan dat de installatie van de modules nog eenvoudiger zou moeten om tijd te besparen. Want je weet wat men zegt “time is money”. Met dit principe in het achterhoofd kozen we voor de meest eenvoudige manier om kabels aan te sluiten: WAGO-connectoren. Zo creëerden we een “click & connect” principe waardoor je als installateur tot 75% installatietijd bespaart in vergelijking met onze vorige hardware generatie.

Efficiënte configuratie dankzij offline setup

Verder is deze nieuwe generatie onze eerste waarbij offline set-up mogelijk is. Hierdoor kan je nagaan of de drukknoppen correct zijn aangesloten. Onze nieuwe micro CAN modules zijn namelijk voorzien van een buzzer. Bij het indrukken van een drukknop die correct is aangesloten aan een micro CAN module, zal deze buzzen. Als je geen buzz hoort, wil dit zeggen dat er een slecht contact is of dat de module fout werd aangesloten.

Vervolgens is het dankzij de offline set-up ook eenvoudiger om die drukknoppen te koppelen aan de juiste lichtpunten, zonder dat OpenMotics ter plaatste moet komen of je een laptop nodig hebt. Op de Brain en Brain+ module is er namelijk een offline set-up knop voorzien. Als je die indrukt, zullen alle outputs op één na uitgaan. Vervolgens kijk je in de woning welk licht er aan staat en druk je op de drukknop(pen) die je daarmee wil linken. Dit herhaal je tot alle outputs zijn gelinkt aan inputs. Snel en efficiënt dus!

micro CAN module

Een welverdiende nieuwe look & feel

Een update van onze modules en verpakking sloot bovendien aan bij onze groei als bedrijf. In september 2019 kondigden we ons nieuwe logo aan. In januari 2020 werd dit opgevolgd door een volledig nieuwe huisstijl en website. Een nieuwe look voor onze producten kon dus niet ontbreken.

Een groenkleurige toekomst vol integraties

Tot slot is deze hardware generatie ook op lange termijn een stuk krachtiger. Zo creëert de aanwezigheid van een USB-aansluiting geweldig veel mogelijkheden voor toekomstige integraties. Ook de sensor connector op de micro CAN module geeft de optie om in de toekomst meer soorten sensoren te kunnen koppelen dan enkel temperatuur en vocht.

Net zoals we dit artikel zijn begonnen, kunnen we het ook afsluiten. Als expert in gebouw automatisatie, zet OpenMotics voortdurend in op groei en innovatie. Dat doen we nu en zullen we ook in de toekomst blijven doen. Jullie feedback speelt hier een belangrijke rol in. We willen ze ook deze keer graag ter harte nemen om die groei mogelijk te maken.

Heb je vragen over onze nieuwe modules? Wil je jouw feedback met ons delen? Neem contact met ons op via info@openmotics.com