comfort

Nood aan comfort stijgt door lockdown

Het afgelopen jaar spendeerden we meer tijd in huis dan ooit tevoren. Hierdoor stegen niet alleen de algemene eisen voor een woning, maar ook de eisen op vlak van comfort en duurzaamheid.

Stijgende nood aan meer comfort

Volgens een enquête van iVOX is de nood aan comfort sinds 2020 sterk toegenomen. 52% van de respondenten geeft namelijk aan dat ze door de coronacrisis meer comfort in hun woning eisen.

Hoewel men zou kunnen denken dat de behoefte aan comfort voornamelijk aanwezig is bij jongeren, blijkt dit een kwestie die leeftijden overstijgt. Het onderzoek toont namelijk aan dat 60% van de 18 tot 34 jarigen meer comfort in huis wil. Bovendien is ook de helft van de 55-plussers op zoek naar manieren om een meer comfortabele levensstijl mogelijk te maken.

Meer aandacht voor verbruik

Naast het feit dat de Belg meer nood heeft aan comfort, werd die het afgelopen jaar geconfronteerd met hogere energiefacturen. We spendeerden al onze tijd in huis, wat ervoor zorgt dat we bijvoorbeeld ook overdag onze woning moesten verwarmen afgelopen winter. Dit heeft een stijging in verbruik en dus in kosten als gevolg.

53% van de Belgen heeft daarom sinds de pandemie meer belang aan kostenbesparingen in hun woning. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat ook 48% van de deelnemers sinds maart 2020 meer aandacht heeft voor het energieverbruik van hun woning.

Stijgende interesse in Smart Living

Uit het onderzoek blijkt dan ook de interesse in Smart Living , als onderdeel van comfort en kostenbesparing enorm is toegenomen.

De markt voor slimme producten is in 2020 met 24% gegroeid (Bron: onderzoek van Gfk)

Als we dieper ingaan op welke elementen van Smart Living bewoners het meest interessant vinden, dan is dit een slim verwarmingsproduct (voorkeur van 37% van de deelnemers). Naast slimme verwarming, heeft 27% van de respondenten een voorkeur voor een slimme verlichting. Tot slot verwacht meer dan 35% van de Belgen verbeteringen op het gebied van duurzaamheid te kunnen doorvoeren door gebruik te maken van smart home-producten.

Wat is de relatie tussen de stijgende nood aan comfort en interesse in Smart Living?

iVOX deed niet alleen onderzoek naar de veranderde wensen van bewoners, ze luisterden ook naar de ervaringen van degenen die al smart home-producten bezitten. Op die manier werd onderzocht of de toevoeging van domotica in een woning een oplossing biedt voor de stijgende nood aan comfort.

“Inmiddels bezit 3 op de 5 Belgen (62%) al één of meer smart home-producten.” (Bron: EVOKE)

De belangrijkste reden waarom eigenaars van smart-home producten kiezen voor slimme producten, is comfort (67%). Bovendien gaf ook 35% van de participanten aan aan dat ze domotica hebben geïnstalleerd omwille van het feit dat ze hierdoor duurzamer kunnen leven.

“Het is belangrijk om als ontwikkelaar de feiten niet achterna te lopen, maar in te spelen op de nood van kopers. De lockdown deed de nood aan comfort en slimme sturing alleen maar toenemen.” Pieter De Clerck, CEO.

Er kan aldus geconcludeerd worden dat nood aan comfort en duurzaamheid heel eenvoudig kan ingelost worden door de toevoeging van slimme sturing in uw volgend project. Meer informatie? Neem contact met ons op via info@openmotics.com voor meer informatie.

Bron: bouw&wonen.net, iVOX