Support

Heeft u een vraag of een probleem met uw installatie? Maakt u zich geen zorgen, we zijn er om u te helpen! Neem contact met ons op via support@openmotics.com of 09396 61 23.

Support OpenMotics

Download onze documentatie, handleidingen en technische informatie over de configuratie of installatie.

Support OpenMotics

Nood aan een meer visueel beeld om u te helpen met uw probleem of vraag? Ontdek al onze video’s.

Support OpenMotics

Een vraag of probleem? Maak online een supportticket aan en krijg hulp van het OpenMotics-supportteam.

volg een gratis opleiding

domotica opleiding

Ben jij een eigenaar van een OpenMotics Smart Living systeem? Of ben jij een (toekomstige) OpenMotics installateur? Wil jij graag meer te weten komen over de functionaliteiten en mogelijkheden van ons systeem? Dan is één van onze opleidingen zeker iets voor jou! Wij streven ernaar om jou zo goed mogelijk te ondersteunen en begeleiden. Daarom kan jij helemaal GRATIS een opleiding volgen.

Veelgestelde vragen

Algemene vragen

Wat kan ik allemaal automatiseren in mijn woning met OpenMotics?

OpenMotics biedt een totaaloplossing voor uw woning. Dit wil zeggen dat u vrijwel elke technologie van uw woning kunt integreren in het systeem. Huishoudelijke apparaten, verwarmingstoestellen, airco-installaties, zonwering, verlichting en beveiligingssystemen kunnen via een smartphone of tablet aangestuurd worden om zo energiezuiniger en comfortabeler te leven. Bovendien bieden wij ook integraties met Google Home, Philips Hue, het Davis weerstation, diverse HVAC systemen… aan.

Verhoogt de installatie van OpenMotics de waarde van mijn gebouw(en)?

Vandaag de dag is er een enorme stijging in de vraag naar slimme gebouwen technologie. Mensen zijn bij het kopen of huren van een woning steeds meer op zoek naar een woning waar comfort en/of duurzaamheid centraal staan. Door de installatie van slimme gebouwen technologie creëer je meer comfort en duurzaamheid. Hierdoor stijgt de waarde van een woning.

Kan ik OpenMotics installeren zonder te verbouwen?

OpenMotics focust op nieuwbouwprojecten en grondige renovaties omdat er voor de installatie specifieke kabels moeten worden voorzien. Dus afhankelijk van de aanwezige kabelsystemen in uw woning is het ook mogelijk om nadien nog OpenMotics te installeren. Wij denken graag mee over uw project via info@opennmotics.com

Wie kan mijn OpenMotics systeem installeren?

In principe is het mogelijk om met enige kennis van elektriciteit zelf uw OpenMotics modules te installeren. Opteert u toch voor een erkende installateur, kunt u altijd met ons contact opnemen via info@openmotics.com om samen op zoek te gaan naar installateurs in uw buurt.

Hoe kan ik energie besparen door de installatie van OpenMotics?

We geven de bewoners, eigenaar en of bouwheer inzicht in het verbruik van alle nutsvoorzieningen van iedere woning en of gebouw, dit op gemeenschappelijk maar ook individueel niveau. 

Hierdoor creëert OpenMotics slimme gebouwen waarbij iedereen tot aan hun bevoegdheid inzicht en controle krijgt waaruit de nodige optimalisaties op vlak van energiemanagement kunnen ontstaan.

Wat gebeurt er met mijn systeem als OpenMotics failliet zou gaan?

Wanneer u investeert in slimme gebouwen technologie is het uiteraard van uiterst belang dat u investeert in een betrouwbaar systeem. Sinds 2007 bouwen we bij OpenMotics aan een betrouwbaar open systeem. Als deel van de Renson Group slagen we erin om onze positie in de markt te behouden en te versterken. Bovendien wat OpenMotics nu net zo bijzonder maakt is dat het systeem volledig vendor onafhankelijk is en naast een online connectie ook de mogelijkheid heeft om zonder externe connectiviteit te opereren. Dit wil dus zeggen dat uw huis altijd operatief zal blijven, ook na een faillissement. 

Vragen over de installatie van OpenMotics

Welke installateur raden jullie aan voor de installatie van het OpenMotics systeem?

Wij hebben een uitgebreid aanbod aan installateurs om je verder te helpen met de installatie van je systeem. Stuur een mailtje naar sales@openmotics.com, laat ons weten in welke regio je op zoek bent naar een installateur. We helpen je graag verder met je zoektocht!

Waar kan ik de installatiehandleiding vinden?

Voor alle informatie omtrent de installatie van een OpenMotics systeem, kan je onze installatie handleiding raadplegen via deze link.

Welke voeding moet ik voor mijn systeem voorzien?

Uw OpenMotics installatie moet steeds voorzien worden van een 24VDC-voeding. Gebruik altijd een aparte afgezekerde voeding voor uw OpenMotics systeem met ten minste de volgende specificaties:

 • 24VDC
 • 1.25A / 30W (kan hoger zijn afhankelijk van het aantal gebruikte modules)
 • CE gekeurd


Dergelijke voeding kan u ook via onze webshop aankopen.

Welk type kabel heb ik nodig voor het aansluiten van mijn OpenMotics installatie?

OpenMotics DIN-rail modules die onderling met elkaar zijn verbonden op de Systeem bus moeten altijd twisted pair bekabeling gebruiken. Cat5E of Cat6 zijn perfecte kabels om te gebruiken wanneer er sprake is van een langere afstand.

Let wel: De Systeem bus heeft een maximale totale lengte van 600 meter en ondersteunt geen aftakkingen.

Welk type kabel heb ik nodig voor modules die met elkaar zijn verbonden op de CAN-bus?

Modules die met elkaar zijn verbonden op de CAN-bus moet altijd twisted pair bekabeling gebruiken. Voor afstanden onder de 150 meter kan een 2x2x0.8 (2 paar, 4 aders) EIB kabel worden gebruikt. Voor afstanden boven de 150 meter adviseren wij cat5e of cat6 kabel te gebruiken.

Ondersteunt de CAN-bus aftakkingen of splitsingen?

De CAN-bus ondersteunt geen aftakkingen of splitsingen. Deze mag enkel in een lijn/lus worden gebruikt. 

Let op: de laatste micro CAN op de CAN-bus moet getermineerd zijn.

Wat is de maximale lengte van een kabel tussen de micro CAN en drukknop of LED?

De kabel naar een drukknop of LED mag niet langer zijn dan 50 meter.

Hoe connecteer ik mijn OpenMotics systeem met Google Assistant?

Volg deze 9 stappen en stuur je Smart Home aan via voice control:

 1. Installeer en open de Google Home app.
 2. Log in met je Google account.
 3. Druk “add”.
 4. Druk op “set up device”.
 5. Kies “works with google”.
 6. Scroll door de lijst en selecteer OpenMotics.
 7. Je wordt doorgestuurd naar de OpenMotics app waar je moet aanmelden met je OpenMotics account.
  LET OP: dit is enkel mogelijk als admin
 8. Druk op “authorize”.
 9. Ga terug naar het Google Home dashboard.

Al je koppelbare technieken staan nu per kamer (zoals gedefinieerd in de OpenMotics app) op het dashboard. Je kan deze sturen aan de hand van voice control.